Mobil huvud nytt bonnebox 2

CHAMPAGNEBLOGGEN

Champagnebloggen innhåller tips, nyheter, inspiration med mera om champagne. For A Champagne Life helt enkelt! Välkommen!

2025

I en tid när hållbarhet, kvalitet och transparens blir allt viktigare i livsmedel och vinvärlden, ökar också kraven på hur druvor odlas och hur producenter arbetar med naturen. Champagne är inget undantag.

På Bonnebox ser vi det som vårt ansvar att ta ställning för bättre odlingsmetoder, renare jordar och friskare vingårdar. Därför har vi gjort ett tydligt och unikt val:

Alla våra champagner och mousserande viner kommer från producenter som har minst HVE3-certifiering – den högsta miljöklassningen i Frankrike.

Det gör oss idag till det enda champagneföretaget i Sverige med detta uttalade kvalitets- och miljölöfte.

Vad är HVE3? – Kortfattat om certifieringen
HVE3 (Haute Valeur Environnementale, nivå 3) är en av de mest omfattande miljöcertifieringarna inom fransk vinodling. Den ställer höga krav på:
  • Biologisk mångfald – fler växter, insekter och naturliga ekosystem i vingården
  • Minskad kemikalieanvändning – kraftigt reducerade eller inga syntetiska bekämpningsmedel
  • Ansvarsfull gödsling – skydd av jordar och vattendrag
  • Hållbar vattenhantering – smart, skonsam och resurssnål bevattning
Det är en certifiering som värnar både naturen och slutprodukten.

Andra miljöcertifieringar i Champagne
Champagneproducenter använder flera hållbarhetsmärkningar – men de varierar stort i nivå och omfattning. De vanligaste är:

VDC – Viticulture Durable en Champagne
En hållbarhetscertifiering specifik för Champagne-regionen. Fokuserar på resurser, avfall, energi och vatten. Bra — men inte lika heltäckande som HVE3.

Ekologisk certifiering (AB / EU Organic)
Innebär att man odlar utan syntetiska bekämpningsmedel. Viktigt, men täcker inte biodiversitet eller vattenvård lika brett som HVE3.

Biodynamisk certifiering (Demeter, Biodyvin)
En filosofi som bygger på att vingården ska fungera som ett självreglerande ekosystem. Strikt men relativt ovanlig i Champagne.

PFAS – en viktig fråga i vinvärlden
PFAS har blivit ett aktuellt ämne inom livsmedel och dryck globalt. I Champagne-regionen är användningen av PFAS reglerad, men nollnivåer går i praktiken inte att garantera i någon vinproduktion.

Det som däremot är tydligt är att:
Certifieringar som HVE3 bidrar till att kraftigt minska riskerna för PFAS-relaterad påverkan, eftersom de reglerar:
  • användningen av kemiska bekämpningsmedel
  • kontroll av markens status
  • vatten- och näringshantering
  • halten av främmande ämnen som inte hör hemma i vingårdsmiljön
Det innebär inte att HVE3 är en garanti för en helt PFAS-fri produkt — ingen i branschen kan lova det — men det är ett av de bättre valen för dig som vill göra ett mer medvetet, renare val.

Varför Bonnebox väljer minst HVE3
Vi vill erbjuda champagne som är:
  • bättre för naturen
  • bättre för producenterna
  • bättre för dig som kund
När vingårdar arbetar med naturen i fokus — inte mot den — blir druvorna friskare, smaken renare och kvaliteten högre. Och när kemikalieanvändningen minskar bidrar det också till mindre risk för oönskade ämnen, inklusive PFAS-relaterade rester.

Detta är vår strategi, vårt löfte och vårt DNA.

Och hittills är vi det enda champagneföretaget i Sverige som aktivt har valt HVE3 kvalitets- och miljöstandard som grundkrav.

Ett bättre val för dig som bryr dig om smak, kvalitet och miljö
När du väljer Bonnebox får du champagner och mousserande viner som:
  • odlats med respekt för naturen
  • uppfyller de högsta miljökraven i Frankrike
  • håller hög och jämn kvalitet
  • är ett renare och mer ansvarsfullt val
Även om ingen vinproducent i världen kan garantera helt PFAS-fria produkter, är HVE3-certifierade vingårdar ett av de mest seriösa och framtidsorienterade alternativen.

Bonnebox är valet för dig som vill njuta av bubblor — och samtidigt göra ett medvetet val för både smak och miljö.

Vingårdar med miljömärkning HVE3 odlar gräs mellan vinraderna för den biologiska mångfalden och näringen till jorden. Bilden är från vår vingård Champagne Mathelin. 

Läs hela inlägget »

En fin söndag i februari var jag hemma hos Tobias och Helena som driver den populära restaurangen Naskovit i Strängnäs.

Det här är starten på mitt projekt med en lokal champagnekokbok med Strängnäs och Mariefred Champagne. Helena och Tobias är först ut.

De valde att göra mat till Mariefred Champagne som är en brut och ekfatslagrad champagne.

Nedan hittar ni hela receptet – testa och njut – en riktigt bra kombo som Tobias lyckats med.

Tobias förklarar varför det här är en bra kombo med mat och champagne.

Härliga sauterade grönsaker till kycklingen! Tobias har valt haricots verte, röd lök och gulbetor (gulbetorna förkokas lite först)

En fantastiskt god dragonemulsion! Se recept nedan.

En mysig söndag hemma hos Tobias och Helena i deras mysiga taklägenhet med utsikt över Mälaren, kyrkan och Gripsholms slott. Men denna dag var det maten och drycken som var i fokus. Jag själv med på bilden Marie Ericsson Drotte som fotograferar.

Mariefred Champagne Brut med etikett med Gripsholms slott passar bra till en lyxig söndagsmiddag.

Vi börjar tillagningen med både smör och fin olivolja.

Helena Sandberg öppnar Mariefred Champagne med ett härligt plopp till middagen!

Tack Helena och Tobias för en riktigt mysig och härlig stund med er. Ett riktigt #champagnemoment.

Konfiterad kyckling med dragonemulsion & sauterat grönt:

Konfiterad kyckling
Ingredienser:
600 gram kyckling (lårfilé eller ben)
5 Vitlöksklyftor
1 Gul lök
1 Citron
Timjan
Rapsolja
Salt & peppar


Gör så här:

  • Salta och peppra kycklingen och lägg i ugnsfast form
  • Skala c:a 5 st vitlöksklyftor, grovhacka löken, dela citronen i 4 lika stora delar samt några timjanskvistar och lägg allt tillsammans med kycklingen. Häll på olja så att det nästan täcker kycklingen och tillbehören.
  • Kör i ugnen på 130 grader i c:a en timme, kontrollera att kycklingen är klar, helst med termometer på minst 72*  eller genom att dra isär den lite och se att den inte är rosa. Efter en stund, plocka upp den ur oljan och dra isär köttet lite.

Dragonemulsion
Ingredienser:
Färsk dragon
1 Schalottenlök
Ljus vinäger
1 ägg
1 Citron
Rapsolja


Gör så här:

  • Först gör du en vinägerreduktion genom att finhacka en schalottenlök och dragon, fräs det lätt i lite smör eller olja utan att det tar färg men tills löken är genomskinlig. Slå på c:a 1 dl vinäger och låt det reducera till tills knappt hälften av vätskan återstår. Låt det svalna lite.
  • Vispa ägget tillsammans med en hälften av reduktionen och tillsätt därefter olja långsamt under kraftig vispning. Man kan gärna använda lite av oljan från konfiteringen när den svalnat om man vill att emulsionen ska smaka lite mer. Vispa till önskad konsistens, smaka av med salt, peppar. Lägg gärna till lite citronskal, citronsaft eller mer reduktion beroende på tycke och smak. Jag föredrar ganska hög syra för att balansera rätten bra. Blanda i lite mer färsk dragon och hackad persilja.


Sauterade grönsaker
Ingredienser:
Till bilderna hade vi haricots verte, röd lök, och  gulbetor (gulbetorna hade vi förkokat lite snabbt). 

Gör så här:
Fräs snabbt på dina önskade grönsaker med lite smör, salt och peppar.

Slutligen:
Stek kycklingen lite snabbt i smör eller olja och servera tillsammans med grönsakerna, såsen och lite färska örter efter tycke  & smak.

Läs hela inlägget »

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Arkiv

Länkar

Etiketter