FÖRRÄTT:
Jordärtskocksoppa med andhjärta, hasselnötter och persilja
Jordärtskocksoppa med andhjärta, hasselnötter och persilja
4 personer
*Finns att köpa i Viltboden på Äleby Gård.
½ kg jordärtskocka
1 st potatis
2 st schalottenlökar, skivade
3 dl vitt vin
5 dl kycklingbuljong
3 dl grädde
Citronjuice, salt, vitpeppar
Gör så här:
Skala jordärtskockorna och dela dem i mindre bitar.
Fräs i olivolja tillsammans med lök.
Slå på vinet och koka några minuter.
Häll på kycklingfonden och koka till skockorna är mjuka.
Tillsätt grädde, koka 5 minuter till.
Mixa och smaka upp soppan med citron, salt o peppar.
Om den är för tjock, späd med mjölk eller buljong.
Avsluta med en sked smör och mixa soppan skummig med stavmixer.
Bakade jordärtskockor
6 st medelstora jordärtskockor
Olivolja, salt
Skrubba och skölj skockorna ordenligt.
Lägg dem på aluminiumfolie, salta och häll på 1-2 msk olivolja.
Vik ett fint och tätt paket av folien. Baka på 170 grader i ca 40 minuter. Kyl. Skär i mindre bitar. Värm i ugn vid servering
Rostade hasselnötter
Lägg ½ dl nötter på en plåt och rosta gyllenbruna i varmluftsugn på 180 grader. Låt svalna.
Dela nötterna på mitten.
Stekta andhjärtan
12 st andhjärtan*
Putsa ev. hjärtarna något.
Sätt på en panna på hög värme, salta och peppra hjärtarna.
Stek hjärtarna i lite olja i den varma pannan. Skaka pannan efter 1 minut för att vända dem. Lägg i en sked smör och stek ca 1 minut till.
Häll upp hjärtarna på en plåt och dela på mitten.
Salta lite med flingsalt och lägg upp på tallrik direkt.
Persilja
4 kvistar kruspersilja
Plocka bladen från kvistarna och lägg i kallt vatten i några minuter.
Lyft sedan upp dem ur vattnet och skaka av, låt torka en stund mellan två papper. Avsluta tallrikarna med att lägga på persiljan.
Druvsammansättning:
Pinot Meunier 60%
Pinot Noir 20%
Chardonnay 20%
Smak: Fräsh och aromatisk med en något mineralig/salt finish.
Rekommenderas till: Spännande som apertif. Den passar förträffligt bra till fisk, skaldjur och tillagade fiskrätter av alla slag. Utsökt till ostron. Den går också bra med japanska rätter.
Serveringstemperatur: Mycket kyld – max 7°C.
Alkoholhalt: 12 %.
Lagring: Denna champagne är en speciell blandning av Champagne Mathelins bästa cuvéer från de bästa vinstockarna.
Systembolaget bestnr: 77394