mobil2

Midsommardröm à la Rosé

Gör er midsommar lite mer rosé!
Bjud på en smakfull och spännande kombination av klassiska jordgubbar, getmjölk, rabarber, rosenblad och
vår prisade Champagne Mathelin Rosé de Saignée Brut till dessert.


Dessertkreatör: Tobias Andersson, kökschef, Edbacka Bistro Strängnäs

Jordgubbar, getmjölk, rabarber och rosenblad

Detta behövs till 4 pers:
2 l jordgubbar
Ca 4 st rabarber (av mindre storlek, ca 2 st om de är grövre)
2 dl Champagne Mathelin Rosé de Saignée
1 dl vatten
300 g getmjölk
6 äggulor
1 st vaniljstång
40 g strösocker (ca 4 msk)
Ca 50 g rostad mandel (rosta mandel 150 grader tills gyllenfärgade)
 
Garnering:
Rosblad (jag använde mig av sorten Agnes)
Harsyra (växer vilt i naturen)
Kryddtagetes
Valet av blommor/örter kan variera, men använd med liknande smaker.
Råhyvlad rabarber
 
Gör så här:
Gör i ordning ett vattenbad med lämplig kastrull och bunke. Blanda getmjölk, äggula, vaniljstång (se till att dela stången och skrapa ned fröna och använda både stång och frön) och 20 g av strösockret.

Under konstant omrörning värmer ni mjölkblandningen på vattenbadet tills den är ca 82 grader. Ta av från värmen och sila blandningen och kyl ner. Låt stå kallt minst 3 timmar innan servering. (kan med fördel förberedas dagen innan)

Ta 3 st rabarber och skär ner den i mindre bitar och lägg i en ugnssäker form. Blanda även ner ca ½ liter jordgubbar, roséchampagnen, vatten och resterande 20 g av strösockret.
Täck med aluminiumfolie och baka i ugnen på 150 grader ca 40 min.

Ta ut och låt svalna något innan ni sedan silar av vätskan som finns. Se till att pressa ut all juice. Juicen som är kvar kyler ni ned och håller kyld tills servering. (kan med fördel förberedas dagen innan)

Rabarbern som är kvar delar ni i ca 6 cm långa stavar och hyvla dessa så tunt som möjligt med mandolin. Lägg rabarbern i kallt vatten ca 10 min i kylen, så de blir krispiga och krullar ihop sig. Häll av vattnet.
 
Servering:
Skiva jordgubbarna som är kvar på bredden. Dela upp 2/3 av jordgubbarna på djupa tallrikar. Ringla över ca 3 msk av getmjölken på varje tallrik. Toppa med resterande jordgubbar. Hyvla mandeln med mandolin alt. riv över önskad mängd på varje tallrik.

Lägg ca 3-4 st rabarber skivor på varje tallrik. Och toppa sedan med rosblad, harsyra och kryddtagetes.

Servera den väld kylda juicen på sidan av i en såssnipa eller mindre tillbringare och låt gästen ringla över önskad mängd själv.
 
Lycka till och glad midsommar!
Tobias Andersson, kökschef, Edsbacka Bistro Strängnäs

Läs mer om vår prisade Champagne Mathelin Rosé de Saignée Brut.

Vi rekommenderar!
Edsbacka Bistro Strängnäs har valt Champagne Mathelin Tradition Brut som sin husets champagne. Njut av sommaren med ett bubblande glas champagne och fantastisk matlagning hos dem!

Se fler recept av Tobias Andersson på bloggen MatiFokus.

Följ oss på Facebook!