Mobil huvud nytt bonnebox 2

CHAMPAGNE JEAN PLENER FILS GRAND CRU

Detta fantastiska lilla Champagnehus Jean Plener Fils Grand Cru ligger i byn Bouzy i Montagne de Reims. De gör de allra bästa Grand Cru-champagnerna från sina 18 jordlotter där de odlar pinot noir och chardonnay hållbart.


Vår filosofi :
Vi arbetar för den bästa champagnen!

"I sju generationer har vår filosofi varit densamma – vi arbetar för den bästa champagnen. Det betyder att vi arbetar hållbart på vingården och i företaget och att vi ser till att varje champagneflaska blir den bästa.

Det är en övergripande filosofi som börjar redan när vi väljer våra kloner för plantering. Sedan strävar varje åtgärd vi gör, varje val vi gör, till kvalitet och respekt för vår vingård och vår miljö.

I vingården följer vi reglerna för integrerad markförvaltning och hållbar vinodling. Det innebär att vi accepterar en del av risken i vårt beslut att inte använda och bespruta med växtskyddsmedel. Vi respekterar och uppmuntrar också biologisk mångfald. Majoriteten av vår vingård har gräs mellan vinraderna, för att undvika weedkiller. Vi bearbetar även vår jord mekaniskt.

För vinframställning följer vi i spåren på vår förfader Jean Plener (4: e generationen) som gick ihop med fem andra vinodlare i Bouzy. Tillsammans byggde de ett pressrum och ett tankrum för att dela kostnader och investera i det bästa materialet. Vi gör detsamma. Vi arbetar med moderna, nya och kvalitativa verktyg (press, pumpar, tankar etc.).

Vår filosofi på Champagne Jean Plener Fils är att se till att varje flaska är den bästa flaskan. Det betyder att vi inte kan göra mer än en blandning, den bästa blandningen. Den här kreativa regeln, som vi ålägger oss, driver oss framåt. Vi gör inga kompromisser. Ingen premiumblandning, ingen standardblandning, utan en Plener-blandning, det absolut bästa – en champagne i yppersta klass."

Två generationer vinmakare. Maud och Jean-François Plener, dotter och pappa.
Två generationer vinmakare. Maud och Jean-François Plener, dotter och pappa.
Vår vingård och källare i hjärtat av Bouzy Terroir
Bouzy by ligger vid södra sidan av "Montagne de Reims". Denna trädkulle (280 m hög) är omgiven av vingårdar. Den har de bästa förutsättningarna att odla druvor och speciellt Pinot Noir. Sedan medeltiden har vinerna från Bouzy haft ett rykte om sig att ha en hög kvalitet, som serverades på kungens bord.

Bouzy är en Grand Cru-by. Bara 17 byar i Champagne är det (av totalt 300 byar i området för produktion av Champagne).

Bouzy är också särskilt känt för sin Pinot Noir. Jordens och klimatet i byn ger de bästa förutsättningarna för denna delikata druva.

Vi odlar totalt 5,5 hektar varav 70% är Pinot Noir och 30% Chardonnay. Medelåldern på våra vinstockar är 35 år. Vår vingård är indelad i 18 tomter, alla spridda över Bouzy terroir. De minsta tomterna är bara 0,03 hektar. Uppför kullen, nära träet, har vi "Nonicart" och "Crans". Vid mitten av kullen har vi 10 tomter med olika solexponeringar ("Grelons", "Small Wood", "Chantrennes", Cercets "etc). Nedför backen har vi våra större tomter ("Les Muits" och "Les Monts des Tours"). Denna fördelning av vår vingård är en tillgång: vi drar nytta av terroirens särdrag, markkompositioner och solexponeringar.

Vår vinkällare är nergrävd under vårt hus i Champagnes kritiga jord. Det är det perfekta skyddet för våra flaskor där de åldras i minst 4 år. Oavsett temperaturen ute är det alltid 10-12 ° C i vår källare tack vare denna krita."

Högt miljövärde och hållbar odling

Sedan 26 oktober 2015 har Jean Plener Fils Champagne dubbel certifiering av "Sustainable Vinegrowing in Champagne" och "High Environmental Value".

High Environmental Value
"HVE" står för "Högt miljövärde". Det är ett nationellt system som övervakas av jordbruksdepartementet. HVE motsvarar den högsta nivån av ett generellt system för miljöcertifiering för gårdar. Det är ett frivilligt tillvägagångssätt som syftar till att identifiera och främja miljövänliga metoder som tillämpas av jordbrukare. HVE omfattar fyra huvudområden: bevarande av biologisk mångfald, växtskyddsstrategi, hantering av gödselanvändning och vattenhantering.

Sustainable Vinegrowing in Champagne
"Sustainable Vinegrowing in Champagne" (VDC), är en certifiering som inrättats av Champagne-kommittén: riktade mot lokala särdrag, det kompletterar HVE-tillvägagångssättet. Utmaningarna med detta tillvägagångssätt är:

  • Kontroll av användningen av ingångar i miljön.
  • Bevarande av terroiren; biologisk mångfald och vingårdslandskap.
  • Hantera vattenanvändning på ett ansvarsfullt sätt, inklusive utflöden, biprodukter och avfall.
  • Minskande energiåtgång och koldioxidavtryck.


Inte mindre än 140 kriterier, allt från vingårdens utveckling till vinproducentens träning, genom jord och avfallshantering, utgör "Sustainable Vinegrowing i Champagnesystemet.

För att få denna dubbelcertifiering kontrollerades vi av en oberoende revisor. Denna revisor ska regelbundet kontrollera att vi håller våra åtaganden och att vi ständigt ifrågasätter våra metoder för att anpassa oss och utvecklas.

Förändrar det något för våra champagner?
Kvaliteten, smak och pris på våra champagner är desamma. Men vi lägger ner mer energi för att våra flaskor ska produceras enligt reglerna för högt miljövärde och hållbar vinodling i champagne.

Vi gör det här med övertygelse och för hållbarhetens skull, men också av respekt för våra kunder. Entusiasm är nyckelordet!"

Läs mer om miljöcertifieringen HVE3 och vad det innebär i praktiken på vår blogg.


 
Maud är den 7: e generationen vinodlare i Plener-familjen.

GPS
WGS84: N 49° 4.432', E 4° 9.1699'
Decimal: 49.0739, 4.1528

Druvor: Pinot Noir, Chardonnay,
Ort: Bouzy, Montagne de Reims.
Miljömärkningar: Certifierade med HVE3 – Haute Valeur Environnementale och Viticulture Durable en Champagne.

Champagne Plener Grand Cru vinodling.
Champagne Plener Grand Cru vinodling.
Årlig produktion: 25.000 flaskor.
Export: Sverige, Italien, Tyskland, Polen, Belgien, Luxemburg, Storbritannien, Nederländerna och Japan.