mobil2

Utvald champagne:
Champagne la Villisenière les Cuteries Extra Brut 2014

Ismo fick i uppgift av oss att välja ut en champagne som han ville dricka till sina tilltugg. Han fick välja vilken flaska han ville ur vårt sortiment med hållbart odlade champagner. Valet föll på Champagne la Villisenière les Cuteries från producenten Claude Michez. En ekfatslagrad champagne med 100 % chardonnaydruva, bdb. Årgången är 2014. Den finns endast i 5000 flaskor. Druvorna är tagna från gårdens jordlott Les Cuteries. Ett av de bästa lägena i byn Boursault i Marnedalen i Champagne.

Se recepten på Ismos champagnetilltugg här nedan.

I Ismos kök i full färd med att tillaga bruschetta med fransk baguette.

Ismo Railisson är musikproducent på Scenkonst Sörmland och har passion för konst, musik, resor och mat och dryck.

OM ISMO …
Favoritplats på jorden:
Jag älskar myllret av människor och ordning och kaos, den mixen är så spännande. Den där myrstackskänslan som finns på vissa platser får mig att trivas. Speciella ställen för mig är London, Berlin, Vietnam och den vackra ön Åstol i Sverige.

Person jag skulle vilja vara för en dag: Nelson Mandela. Jag kan inte annat än beundra den mannen. Vilken klokhet och godhet. Att han kunde förena människor och förlåta, utan att vara bitter. Det är så stort.

Gör helst på sommaren: Jag upplever med nyfiken blick, fascineras av olika intryck, äter och dricker … Jag skulle alltid kunna leva i ett sommarblomster!

Skulle vilja lära mig: Vietnamnesiska just nu hahaa. Skulle jag leva om mitt liv så skulle det vara som musiker, och stadsplanerare. Drömmare är jag redan!

Gör mig glad: Möten med människor och händelser. Jag är faktiskt stolt över att vara nyfiken, det ger så mycket oväntat i livet.

Smultronställe i Strängnäs: Att sitta på en brygga i solnedgången. Det är ett underhållande skådespel och helt fantastiskt.

Bästa champagneminnet: Det är egentligen en kombination av två händelser, en i ungdomsåren och en när jag hade mognat lite.

Första minnet var när jag för första gången kom i kontakt med champagne. Då hade jag fått en magnumflaska i födelsedagspresent och gillade inte alls smaken. Så jag hällde i passerande människors glas som gick förbi på gatan. De blev väldigt glada för champagnen.

Tio år senare upprepades samma sak, fast då drack jag flaskan i  kombination med en ostbricka. Det var en riktigt bra upplevelse och väldigt gott. Efter det är ett glas champagne något jag gärna dricker.

Se filmen där Ismo beskriver sin upplevelse av den utvalda champagnen – Champagne la Villesenière les Cuteries Extra Brut 2014.

Stekning av baguetteskivor i olivolja.

Vitlök gnids in generöst på brödet till bruschettan.

Ingen bruschetta utan basilika.

Försvinnande goda champagnetilltugg.

Bruschetta med tomat och basilika      
6-10 lantbröd, eller grövre baguette, i skivor (ca 4 x 2 cm)
olivolja
4 vitlöksklytor
4 st tomater
1 kruka basilika
flingsalt (gärna Læsø salt)
nymalen svartpeppar

  • Skär tomaterna i mindre bitar, ca 0,5 x 0,5 cm kuber.
  • Skala vitlöken och dela lökarna i mitten på långsidan.
  • Skär basilikan (dock ej finkackat).
  • Stek brödskivorna, bägge sidor, i olivolja så de får fin färg.
  • Gnid generöst in de stekta brödskivorna med vitlöken (snittytan mot brödet).
  • Blanda tomater, basilika, lite olja, salt i en bunke.
  • Fördela tomatblandningen på brödskivorna.
  • Strö över salt och peppar efter behag, samt en sista touch av olivolja.

Jättegoda och jätteenkla tilltugg till champagne. Måste testas!

Pimiento de padron
pimiento de padron, en låda/påse
flinsalt (gärna Læsø salt)
olivolja

  • Hetta upp stekpannan och häll sedan i olja.
  • Lägg i pimiento de padron (sköljda och torra) i den heta pannan och sänk direkt värmen till medelvärme.
  • De är färdiga då de fått fin färg och skrynklat ihop sig lite.
  • Lägg upp på fat och salta.

Klassiskt champagnetilltugg med svart stenbitsrom och smetana.

… Och så den sista dillkvisten på.

Färskpotatis med rom
 10 små (de minsta) färskpotatisar
smetana
salladslök eller schallotenlök
svart stenbitsrom (går naturligtvis med röd eller gul)
färsk dill

  • Koka potatisen, håll koll på tiden då de små snabbt blir färdiga (de får inte gå sönder) och låt svalna.
  • Under tiden finhackas löken samt dillen.
  • Då potatisen är kall delas de i två delar.
  • Lägg ett drag smetana på varje potatishalva.
  • Därefter den finhackade löken, stenbitsrommen och som avslutning dill.

Bon appétit!

Ismos omdöme om champagnen:
"Jag letade efter en champagne som var rund i smaken. När jag smakade den var den bättre än jag hade föreställt mig. Den var smakrik, men ändå len (som min sammetssoffa) med små mousserande bubblor."

På tilltuggsbrickan också en god fransk bondost och jordgubbar.
Försvinnande goda champagnetilltugg!
Tack för en trevlig kväll Ismo och en minnesvärd upplevelse!