Mobil huvud nytt bonnebox 2

Bring the nature indoors:
Ateljémattor och textilier med naturlig skönhet

INTERIOR DESIGN | Naturligt material, naturliga färger – av det skapar Anna Charlotte Rosenberg Bosten fantastiska mattor och vackra inredningsdetaljer för hemmet och livet. Hon har arbetat med textilkonst i 30 år på en internationell marknad, som tagit henne till Japan, Indien, Frankrike och England. Just nu är hon aktuell med sin bok Word of Colours där hon tar dig med på en resa i färgernas värld. Möt henne här i en intervju i hennes hem på Östermalm i Stockholm.

Att skapa vackra balanserade rum med individualitet är något som är viktigt i min verksamhet, och en viktig detalj när jag arbetar med olika interior design projekt. Mattorna och textilerna är en del av de verktyg som jag använder mig av för att skapa dessa livsrum och med färgpaletten så navigerar jag.

Anna Charlotte

Vill du beskriva vad du arbetar med och i vilken anda?
– Kortfattat kan man säga att jag är en kreativ textilkonstnär för hemmet som även producerar böcker och film. Holistisk livsstil, kreativt arbete, hälsa och välbefinnande är mina vägledare i arbetet och i den andan jobbar jag.

Vad drivs du av?
– Nyfikenhet och viljan att skapa en kreativ energi.

Hur har din väg sett ut?
– Jag har hållit på med textilkonst i 30 år och det har varit uppgångar och nedgångar och nya stigar att upptäcka … Min yrkesbana började med att jag var lärling på ett texilföretag. Efter det fick jag mitt första uppdrag som textildesigner redan när jag var 22 år. Det var en stor seger för mig. Och därefter blev det en barnkollektion med textiltryck. Sedan dess har det rullat på med mässor, butiker och 150 återförsäljare i Sverige. Jag var dessutom väldigt tidig med att skapa min egen webbplats.

Jag har även gjort flera internationella utställningar, bland annat Awakening, en utställning med 12 specialdesignade mattor som skildrade resan till ett uppvaknande. Aurora Borealis är en annan utställning jag gjort. Den handlade om de fyra årstiderna, hur vi upplever dem och hur vi kan ta in årstidsväxlingarna i hemmet.

I dag har jag inga butiker, utan arbetar uteslutande utifrån min ateljé med olika spännande projekt, kundförfrågningar och utställningar.

Anna Charlotte Atelier
Sedan 2003 har Anna Charlotte designat exklusiva mattor, textiler och inredningar för sin ateljé Anna Charlotte Atelier i Stockholm, nu även representerad i Paris.
Anna Charlotte Atelier använder sig endast av naturliga, hållbara och botaniska färgämnen, naturfibrer och handspunna garner.
Hennes mattor och textiler formas sedan i autentiska och traditionella vävtekniker av skickliga vävare i hennes workshop i norra Indien.
Anna Charlotte är förutom textilkonstnär även utbildad Ayurvedisk lifestyle konsult. Ayurveda är en mångtusenårig hälsofilosofi, som hon skickligt väver in i sitt skapande av balanserande miljöer och färgworkshops.

Personligt med Anna Charlotte Rosenberg Bosten

Bor: Östermalm, Stockholm och periodvis i Paris.
Familj: Man och två utflugna söner
Utbildning: Textilgymnasium, konstskola, Designlärling på textilföretag i Kinna. Ayurveda-hälsoterapeut, autodidakt marknadsförare, kurser i data. Marknads-superviser på ett amerikansk databolag (Inmac).
Vill gärna lära mig: Att bli mer tekniskt uthållig.
Person jag skulle vilja vara för en dag: Alexandra David Neel. En kvinna som varit i Tibet och skrivit böcker om sin vistelse där bland munkar och gurus. En helt fantastisk kvinna med en fantastisk historia.
Stjärntecken: Jungfru.
Favoritblommor: Lavendel och solrosor.
Gör gärna en ledig dag: Promenerar på Djurgården och i skogen. En ledig dag, när jag bor i Paris så hänger jag i Jardin des Luxemburg eller jardin des tuileries, promenerar över broarna och besöker gallerier och utställningar.
Sport jag gillar: Yin Yoga. Det är inte för tufft och du blir mjuk i kroppen. I bland småjoggar jag. Jag är defintivt ingen gymmänniska.
Bästa bok jag läst: Alkemisten av Paulo Cohelo.
Ser på TV: Nej, aldrig på tv.
Medier jag följer: Youtubare, Ted Talks, Twitter för att se vad dagstidningarna skriver och inredningsmagasin.
Mina bästa egenskaper: Jag ger mig aldrig. Jag är en extremt envis person. Jag hade aldrig kommit dit jag är i dag om jag inte varit så envis.
Mitt motto: Det är alltid för tidigt att ge upp.
Om du fick leva i en annan tid, vilken skulle det vara: Frankrike på 1700-talet innan revolutionen eller under La belle epoq.
Skulle vilja: Forska inom fysik och kemi.
Gör mig glad: Brittisk humor som Faulty towers och Mony Phyton, mina barn när allting funkar och små saker som att få läsa en bok i lugn och ro eller att sitta en helg och dricka ett glas gott rosévin.

Följ Anna Charlotte på:
Blogg: VAVAWOOM – Bring the nature indoors
Sajt: www.wocunity.com
Sajt: www.annacharlotte.se
YouTube-channel: Anna Charlotte Atelier

Interiörbild från Anna Charlotte Atelier.
Interiörbild från Anna Charlotte Atelier.
Puff skapad av Anna Charlotte Atelier.
Puff skapad av Anna Charlotte Atelier.
Mattor i ateljén.
Mattor i ateljén.

Vad är du mest glad över att du gjort i ditt yrkesliv hittills?
– Min utställning Aurora Borealis, som betyder norrsken, är jag jättestolt över. Den integrerade naturens kraft, de olika elementen och årstidsväxlingar  i mina textilier. Jag höll den bland annat på ett slott utanför Stockholm där vi filmade och fotograferade olika miljöer, de fyra årstiderna, som jag hade stylat. Utställningen visades också på Hotell Nobis i Stockholm och i London.

Hur arbetar du när du tar fram dina kollektioner och ateljémattor?
– Jag gör alltid ett verk först med papper och penna i skala och med tillhörande färgsättning. Sedan överför jag det digitalt för att kunna sätta det i produktion.

Har du några förebilder?
– Konst inspirerar mig. Claude Monet har betytt mycket för mig. Han kombinerade konst med inredning och levde som han lärde i sitt hus i Frankrike. Några andra är Paul Klee Macke, den blå ryttaren, i en mycket intressant tysk konstnärsgrupp som arbetade med färgernas betydelse och Margareta Ternström, min granne, som jobbar mycket med kosmos.

Vilka är dina största utmaningar?
– Balansgången mellan konst och design och att få människor att förstå att det inte bara handlar om att göra hemmet vackrare, utan att man skapar något för sin bostad för livet. Design för livet. Karin Larsson är ett bra exempel på detta. Hon jobbade med textilkonsten i sitt hem som en del av livet. Det var inget slit och släng. Hon gjorde saker för att de skulle finnas länge och ge ett mervärde.

Rosen är AnnaCharlotte Ateliers signum.
Rosen är AnnaCharlotte Ateliers signum.
Matta – Leaf on water – INDIGO.
Matta – Leaf on water – INDIGO.
Färgkartoteket som används till skapande och kundmöten.
Färgkartoteket som används till skapande och kundmöten.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
– Jag brukar gå upp tidigt och gå ut och gå en timme. Därefter gör jag några yogapositioner. Sedan blir det en nyttig smoothie samtidigt som jag läser min epost. Då brukar jag också göra en lista på vad som ska göras under dagen. Mitt arbete består mycket av att skriva bloggar, att sitta och skissa och rita, ha möten av olika slag och göra hembesök.

Vilka material arbetar du med?
– Bara naturmaterial: ull, bambusilke, hampa, bomull, viscose och silke.

Vilka är dina kunder?
– Mina kunder är blandade. Det är arkitekter, inredningsarkitekter och privatpersoner. De marknader jag jobbar med är Frankrike, England och Sverige. Nu framöver kommer jag till exempel att ha en workshop i England.

Vilka värdegrunder arbetar du efter?
– Jag vill att människor ska må bra. Ayur Veda är riklig på den typen av information. I denna urgamla filosofi finns det så mycket att vägledas av. Miljön är viktig, men en annan viktig komponent är hur maten vi stoppar i oss bygger upp människan.

"We are all a unique vibration and our contribution to the world is a direct and pure soulprint." – Anna Charlotte.
"We are all a unique vibration and our contribution to the world is a direct and pure soulprint." – Anna Charlotte.

Hur arbetar du med färger till dina mattor?
–  Jag använder  alltid mina egna färgrecept som jag skapat helt från växtriket. De är bland annat gjorda på indigo, gula solrosor och gurkmeja. Man kan få fram otroligt vackra färger på detta sätt, helt utan gifter. Sedan 8 år arbetar jag med ett bykoperativ i Indien som använder mina färgrecept ett färgotek i produktionen av sina tyger. Vi kommunicerar via Skype och det fungerar bra att samarbeta på det sättet. En del av min växtfärgning gör jag också i Frankrike där jag tar fram olika pulver till färgning.

Vad är det för skillnad på syntetiska färger och växtfärger?
– Att använda växtfärger är lite mer krävande för producenten. Men en stor fördel är att det inte kemiskt skadar vattnet. Det gör också att det är lättare för små producenter att ta till sig denna metod.

Vad vill du säga med din konst?
– Vi kan aldrig kontrollera naturen och inte leva utan den. Vi är inte byggda för det digitala samhället. I den tid vi lever i är det ännu viktigare att ta till sig naturens läkande och helande krafter. Vi behöver dem så väl. I mitt arbete har jag en devis jag arbetar efter hela tiden – Bring the nature indoors.

Foto och text: Marie Ericsson Drotte

BOKEN – THE WORD OF COLOURS

Köp boken här >

Om boken:
Textile artist and healer Anna Charlotte Rosenberg Bosten takes you on an insightful journey into the world of colours©. Her creative and spiritual life choices intuitively led her to a deeper understanding of both herself and our life here on earth. 
 

I CHAMPAGNESHOPEN
Anna Charlotte Atelier

Rose – rug
Size: 90 cm, pris: 3.600 kr
Size: 120 cm, pris: 4.700 kr
Size: 200 cm, pris: 19.400 kr

Finns i ett flertal färger: Lila, rosa, vit, beige m fl.

Beställ en vacker matta eller kudde av Anna Charlotte Atelier i vår champagneshop och få två timmars gratis sovrumskonsultation – för en harmonisk och holistiskt sovmiljö.

I CHAMPAGNESHOPEN
Anna Charlotte Atelier

About growing light – rug
Size: 120 x 200 cm, pris: 11.500 kr

Cushion – cover
Size: 120 x 60 cm, pris: 3.200 kr


Anna Charlottes design produceras förhand en och en, materialen är ekologiska, ull, hampa, bambu. Vi använder oss endast av växtfärger som utvinns från naturen. Vilket gör att varje produkt är unik i utförande och form.
 
Produceras efter beställning:
Jag brukar ta en handpenning på 30%
Leveranstid ca 8-10 veckor.

Boka inredningskonsultation

Inredningskonsultation – Colour consultation: 3 timmar 3 700:- 
En rådgivande konsultation med inriktning på färg och materialval
(skickas via mail i en PDF).
För mer ingående konsultation, begär offert.