Mobil huvud nytt bonnebox 2

Lyxig allahjärtansmiddag med blanc de blancs-champagne, regnbågslaxrom, gratinerade ostron och Hummer Thermidor

Alla hjärtans dag är något alldeles speciellt. Kärleken är värd att fira med en rikigt god champagne i kombination med lyxig mat.
 

Här tipsar smakexperten Anders Sundberg från Skellefteå om en riktig höjdarkombination med en av våra blanc de blancs-champagner tillsammans med regnbågslaxrom, gratinerade ostron och hummer.

Vem är då Anders Sundberg?
Vi träffade Anders under mässan Sthlm Taste förra året och blev under ett långt samtal med honom, som inte riktigt ville ta slut, helt fascinerad av hans kunskap i vin och smaker. Vi kunde ju inte undgå att fråga om han kunde tänka sig att hjälpa oss med några härliga smakkombinationer till våra champagner. Och så blev det :-) Här kommer det första smaktipset!


Den champagne som Anders lovprisade speciellt under mässan var den vi nu också valt  till alla hjärtans-champagne, vår årgångs-blanc de blancs Champagne la Villesenière Les Cuteries Extra Brut 2014 (läs mer om champagnen längst ner i inlägget)

Anders champagnetipsar – Lyxig Alla hjärtan middag!

Snittar med regnbågslaxrom

"Vi började med snittar och jag drog genast kortet – Kalix löjrom!!
Nja, det fick bli det betydligt billigare, men också godare alternativet regnbågslaxrom istället.

Ingredienser: 
Kustader
Smetana
Regnbågslaxrom
Dillkvistar
Citronsest

Gör så här:
Fyll krustaderna med smetana och överst med en klick rom. Toppa med en vacker dillkvist … och om man vågar lite citronsest.

Snitten kan kompletteras med, men vinner inte på lättsaltad,  fiiiiinhackad schalottenlök.
 
Smakerna: Här gillar jag syran som balanseras i vinet och smetana medan sältan från laxromen drar ut sötman och harmoni från vinet, som sen gifter sig med smetanas mjölksocker. Allt kommer i en frasig, sexig tugga på en krustad.  Livet kan inte bli bättre…

Gratinerade ostron i eget skal

Ostron som förrätt. Det räcker med 2-4 stycken per person, om man tar lite större och köttigare varianter.

Ingredienser:
Ostron, 2-4 st per person
Babyspenat
Parmesanost

Gör så här:

  • Öppna ostronet och häll av spadet i en panna!!! Spara, inte slänga!!
  • Rensa ostronköttet.
  • Pochera köttet styckevis, helt lätt i spadet, utspätt med lite … vatten.
  • Lägg ett par blad babyspenat i botten på de skalen, ostron på det och riv ”lagom” med en god parmesanost över.
  • Gratinera i ugnen på 170 grader och grill element till fin färg (ljummar bara ostronet).
  • Servera direkt.

 
Smakerna: Här har vi en av havets frukter med sälta och umami toppat av mjölksyra och brända nöttoner från ”rostade” osten. Les Cuteries funkade mycket bra pga sin syra och lite ”oljiga” smörton från chardonnay.

Alla hjärtan och hummer!

Färsk hummer, kluven och tillagad enligt receptet för Hummer Thermidor, men utan champinjonerna.

Ingredienser:
2 hummrar (färska eller djupfrysta ca 300 g/st)
0,5 schalottenlök, hackad
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
1 dl fiskbuljong
2 msk cognac
0,5 krm cayennepeppar
0,5 msk citron, pressad
salt (efter smak)
0,5 dl gruyèreost
1 msk ströbröd

Till servering
citron, klyftor
bladsallad

Gör så här:

  • Tina din hummer i kylskåp över natten om den är fryst.
  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Klyv varje hummer på längden och se till att stjärt och sköld håller ihop.
  • Ta ur köttet från stjärt och leder och ta bort magsäcken.
  • Skär hummerköttet i små bitar och lägg sedan tillbaka det i hummerskalen.
  • Tillsätt sedan smör och schalottenlök i en panna.
  • Fräs i cirka 5 minuter.
  • Strö över mjöl och vispa ner grädde och buljong.
  • Låt sjuda utan lock cirka 5 minuter.
  • Smaka av med konjak, kajennpeppar, citronsaft och eventuellt lite salt.
  • Ställ hummerskalen i en ugnssäker form och fyll dem med stuvningen.
  • Blanda ost och ströbröd och strö över.
  • Gratinera i cirka 10 minuter.
  • Servera din Hummer Thermidor (utan champinjoner) med citronklyftor och sallatsblad.


Smakerna: Här kommer den fina syran i Les Cuteries till sin rätt. Med svampen kanske man ska välja en champagne med lite mer sötma, typ Östermalm Champagne. 
Les Cuteries syra balanserar fantastiskt bra upp den gräddiga smaken med ost och hummerköttet (OBS ingen billig fryst hummer nu). Och sältan lockar fram en mjuk balans. Speciellt noterar jag det vid 11 grader när vinet fått lufta en dryg halvtimme.

En årgångs-blanc de blancs 2014 med krämig struktur

CHAMPAGNE LA VILLESENIÈRE
Cuvée Les Cuteries Extra Brut 2014


Chardonnay 100% "Blanc de blanc"

Färg: Klar och brilliant färg med eleganta, fina bubblor.
Doft: Citrus (grapefrukt och clementin), men också vit persika, päron och bröd.
Smak: En mjuk och fräsch champagne som bjuder på en vacker jämnvikt och avslutar med en krämig struktur.
Serveringstemperatur: +10° C.
Alkoholhalt: 12,5 %.
Dosage/sockerhalt: 3 gr/liter.
Sammansättning: Denna rena chardonnaychampagne förkroppsligar den unika karaktären av jorden/terroir den kommer ifrån. Den är gjord enbart på druvor från jordlotten Les Cuteries och som är idealiskt placerat i byn Boursault. Druvorna kommer uteslutande från skörden 2014.
Lagring: Degorering 20 december 2017. Champagnen kommer att ha sin topp om 4 till 5 år. (dvs 2022)
Region: Vallé de Marne, Boursault
Miljöcertifikat: HVE – Haute Valeur Environnementale.
Systembolaget bestnr: 72404
Pris: 587 SEK

Smakexperten Anders Sundberg. Smakexperten Anders Sundberg.

Lite om Anders Sundberg – vår smakexpert
* Han har testat mat och vin sedan slutet av 80-talet och hjälpt restauranger/event-arrangörer med vinlistan och matchat mat med vin.
* Medlem i Munskänkarna sedan 1993 och har hjälpt sektioner med styrelsearbetet, varit provningsledare, skapat material och hållit vinprovningar.
* Hållit stort antal vinprovningar för privatpersoner och företag, upprätthållit stående Scandic Club-provningar på Scandic Hotel under fler år.
* Skrivit artiklar, utbildningsmaterial och mycket mera …
Idag:
* Hjälper en grossist med urvalstester, kvalitetstest och prissättning av Italienska viner (och grappa) för den svenska marknaden (Skandinavien).

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln