huvud nytt svart

FÖRRÄTT:
Jordärtskocksoppa med andhjärta, hasselnötter och persilja

Ingredienser
4 personer

*Finns att köpa i Viltboden på Äleby Gård.


½ kg jordärtskocka
1 st potatis
2 st schalottenlökar, skivade
3 dl vitt vin
5 dl kycklingbuljong
3 dl grädde
Citronjuice, salt, vitpeppar
 
Gör så här:
Skala jordärtskockorna och dela dem i mindre bitar.
Fräs i olivolja tillsammans med lök.
Slå på vinet och koka några minuter.
Häll på kycklingfonden och koka till skockorna är mjuka.
Tillsätt grädde, koka 5 minuter till.
Mixa och smaka upp soppan med citron, salt o peppar.
Om den är för tjock, späd med mjölk eller buljong.
Avsluta med en sked smör och mixa soppan skummig med stavmixer.

Bakade jordärtskockor
6 st medelstora jordärtskockor
Olivolja, salt

Skrubba och skölj skockorna ordenligt.
Lägg dem på aluminiumfolie, salta och häll på 1-2 msk olivolja.
Vik ett fint och tätt paket av folien. Baka på 170 grader i ca 40 minuter. Kyl. Skär i mindre bitar. Värm i ugn vid servering

Rostade hasselnötter
Lägg ½ dl nötter på en plåt och rosta gyllenbruna i varmluftsugn på 180 grader. Låt svalna.
Dela nötterna på mitten.

Stekta andhjärtan
12 st andhjärtan*

Putsa ev. hjärtarna något.
Sätt  på en panna på hög värme, salta och peppra hjärtarna.
Stek hjärtarna i lite olja i den varma pannan. Skaka pannan efter 1 minut för att vända dem. Lägg i en sked smör och stek ca 1 minut till.
Häll upp hjärtarna på en plåt och dela på mitten.
Salta lite med flingsalt och lägg upp på tallrik direkt.
Stekta andhjärtan med lite havssalt. Exklusivt, vilt och gott!
Stekta andhjärtan med lite havssalt. Exklusivt, vilt och gott!

Persilja
4 kvistar kruspersilja

Plocka bladen från kvistarna och lägg i kallt vatten i några minuter.
Lyft sedan upp dem ur vattnet och skaka av, låt torka en stund mellan två papper.  Avsluta tallrikarna med att lägga på persiljan.

"CM Extra Brut passar bra till denna härligt runda soppa och champangnens mineraliga ton gifter sig bra med citronjuicen och de rostade hasselnötterna."

Druvsammansättning:
Pinot Meunier 60%
Pinot Noir 20%
Chardonnay 20%


Smak: Fräsh och aromatisk med en något mineralig/salt finish.
Rekommenderas till: Spännande som apertif. Den passar förträffligt bra till fisk, skaldjur och tillagade fiskrätter av alla slag. Utsökt till ostron. Den går också bra med japanska rätter.
Serveringstemperatur: Mycket kyld – max 7°C.
Alkoholhalt: 12 %.
Lagring: Denna champagne är en speciell blandning av Champagne Mathelins bästa cuvéer från de bästa vinstockarna.

Systembolaget bestnr: 77394