Mobil huvud nytt bonnebox 2

Intervju med Fredrik Schelin:

En champagneexpert om sin passion

Fredrik Schelin, passionerad champagneälskare och arrangör av Avenue de Champagne.
Fredrik Schelin, passionerad champagneälskare och arrangör av Avenue de Champagne.

Sällan har jag träffat en så passionerad och inspirerande person som Fredrik Schelin.  När man pratar med honom om champagne riktigt känner man hans brinnande intresse. Och inte bara för själva drycken, utan även för de hårt arbetande vinbönderna, jorden och champagneproduktionen.

Jag träffade Fredrik Schelin för en kort intervju mellan arbetspassen på Stockholm Food & Wine i Stockholm där han var arrangör av det nya konceptet Avenue de Champagne (samling av flera olika champageproducenter i ett rum).

Hur började ditt intresse för champagne?
– Champagne är min ryggrad i mitt arbete som vinjournalist och rescencent. Jag började intressera mig för champagne som 18-åring. Redan då besökte jag Champagne 2-3 gånger per år.

Vad är det som gör champagne så speciellt?
 – Champagne är ett mycket komplext och världens bästa vin. Det är otroligt facinerande och så mycket mer än ett glas bubbel. Så mycket påverkar också upplevelsen av champagnen, som gör det spännande, glas, luft och framförallt mat.

Känner du dig fullärd?
– Efter att ha provat cirka 5.000 champagner känner jag mig fortfarande inte fullärd. Det finns så mycket nytt att lära sig och det händer otroligt mycket hela tiden.

Vad är det bästa med champagne?
– Oj, allt! Att bonden kan leva på det. Och att det generellt är en rättvis dryck för odlarna. Champagnelagarna är skriva så att vinodlarna kan leva på sin produktion. Det går åt ett kilo vindruvor för en flaska champagne och råvaran är dyr. Så det är förståeligt att slutpriset blir högt.

Hur tycker du att champagneintresset har utvecklats i Sverige?
– Det boomar. Det har aldrig varit större. Svenska konsumenter är otroligt kunniga och nyfikna. Kunskapen och intresset ökar för varje år.

Vad ser du för utveckling i branschen?
– Den största vinsten är beställningssortimentet på Systembolaget. Där kan du få tag på alla världens viner. Vi har ett av världens bästa utbud till väldigt bra priser. Monopolet är riktigt duktiga och Systembolaget har börjat med fler tillfälliga släpp i hela landet. Det är en jättebra utveckling.
Jag gillar att bryta normer. Varför inte dricka champagne till korv med bröd eller sill och janssons.
Vad tycker du är det bästa att äta till champagne?
– Jag gillar att bryta normer. Varför inte dricka champagne till korv med bröd eller sill och janssons. Något annat enkelt som passar till en bdb är bra potatischips med en klick creme fraische och löjrom. Så enkelt och gott. Och champagne till julbordet är det bästa.

Vad ligger i din pipeline framåt?
– Jag åker till Champagne i morgon kl 6. Större projekt är att jag kommer ut med en ny bok i oktober nästa år. Det ska bli riktigt kul.

Har du något drömprojekt du skulle vilja göra?
– Nej, egentligen inte. En av mina drömmar har varit att vara med på en provning med århundradets årgångar. Men den har jag redan gjort. Det var en riktig drömprovning, så häftigt!

Vilken var den bästa flaskan i den provningen, vill man ju veta då?
– Den bästa flaskan var årgång 1911 från Piper-Heidsieck.

Vilka champagner är du mest förtjust i?
– Det är olika. Jag har ingen favorit. Det skulle bli tråkigt och ensidigt om man bara valde en speciell stil. Det finns charm i olika stilar och de passar vid olika tillfällen.

Finns det någon champagne du skulle vilja smaka?
– Ja, vissa gamla årgångar där jag saknar referens. 2008 kommer att bli århundradets årgång. Den väntar jag på.

Vad är det roligste i ditt jobb?
– Att träffa vanliga människor och att få vara med när folk upptäcker sin egen smak. Då mår jag bra.
 
Trenden går mot torrare champagner. Vi har aldrig haft en så mogen skörd som nu och då behöver man inte balansera med socker lika mycket. Om värmen fortsätter i den här takten kan det bli problem.
Vilken är den starkaste trenden inom champagne?
– Trenden går mot torrare champagner. Vi har aldrig haft en så mogen skörd som nu och då behöver man inte balansera med socker lika mycket. Om värmen fortsätter i den här takten kan det bli problem. Generellt har Champagne aldrig haft en så bra kvalité som man har i dag. Nya duktiga vinodlare dyker också upp som gör slutprodukten bättre och utmanar de stora husen med sin fina kvalité. Bredden blir också större och större med flera champagnemärken i Sverige. Man märker också att gemene man vågar prova champagne på nya sätt.

Hur kom du på idén till Avenue de Champagne och hur har det gått tycker du?
– Jag är väldigt nöjd. Det har gått över förväntan. Jag visste inte hur det skulle mottas när jag satte igång projektet. Men intresset har varit enormt högt. Det här är starten på något nytt! Under mässadagarna har de uställande producenterna presenterat hela 71 olika cuvéer för mässbesökarna, däribland också  flera specialchampagner. Och vi har haft 5 vinmakare på plats.

Kommer Avenue de Champagne att fortsätta nästa år?
– Ja, det kommer vi att göra Men jag vill utveckla konceptet ännu mer då. Vi skulle vilja köra masterclasses för besökarna och få till mer möten mellan intresserade och vinmakare. Just det mötet är så speciellt och ger champagnen en extra dimension, avslutar en mycket glad men också trött Fredrik Schelin och rusar vidare till nya mässaktviteter.

TEXT OCH FOTO:
Marie Ericsson Drotte
Fredrik Schelin på Avenue de Champagne.
Fredrik Schelin på Avenue de Champagne.

om Fredrik Schelin

Familj: Fru och en son.
Bor: I Gröndal, Stockholm.
Arbetar som: Vinjournalist och författare och driver samtidigt ett flertal sajter: BestChampagne.se, DinVinguide.se, Dryckeslistan.se.
Utbildning: Ingenjör, men har aldrig jobbat som det.
Meriter: Bland annat drivit egen restaurang och skrivit en bok om champagne ”CHAMPAGNE 49 miljoner bubblor i en flaska".
Favoritställe i Champagne: Reims. Den staden har allt man behöver när man är i Champagne. Jag brukar alltid bo där på ett litet familjehotell. Hur sent man än kommer hem på kvällarna så finns det alltid restauranger öppna och något att göra om man vill det.
Stjärntecken: Lejon.
Tre saker jag inte klarar mig utan: Familjen, vännerna och champagne.
Person jag skulle vilja träffa: Winston Churchill eller någon av de starka änkorna i champagne som haft så stor betydelse för distriktet. De står bakom många av de innovationer, som gjort champagne så stort, tillsammans med sitt driv och uppfinningsrikedom.
Mitt finaste champagneminne: Det var när jag för två år sedan var i en källare i Cuis hos en liten producent, Michel Didier. Vi öppnade en mytisk flaska från 1944. Den poppade och hade en helt fantastisk smak. Och bara tanken på att Michels farfar hade lagt in denna champagne i källaren trots att det rasade ett krig utanför fick mig att få gåshud. Det var en stor ära att få vara med och öppna den flaskan.