Champagne Mathelin-Bloggen

Champagne Mathelins vinodling med miljöcertifiering HVE3. Man odlar gräs mellan vinraderna för att bevara och gynna den biologiska mångfalden. Champagne Mathelins vinodling med miljöcertifiering HVE3. Man odlar gräs mellan vinraderna för att bevara och gynna den biologiska mångfalden.
Champagnehuset Champagne Mathelin driver sedan flera år tillbaka sin vinodling som en hållbar odling enligt miljöcertifieringen, högt miljövärde, HVE3.

Det är vi – BonneBox – som importörer och försäljare av deras champagne i Sverige väldigt stolta och glada över. Men vad innebär det i praktiken? Det ska vi försöka reda ut här.

National Environmental Certification Commission (CNCE) är de som står bakom miljöcertifieringen, som infördes i februri 2012. Kommissionen består av representanter från den franska staten, jordbruksfackföreningar, godkända föreningar för skydd av miljön, livsmedelsindustrin, distributörer och konsumentorganisationer i Frankrike.

CNCE har definierat det exakta ramverket och de kontrollplaner, som möjliggör certifiering av gårdar för varje nivå i systemet. Kontroller att repektive jordbrukare/vinodlare lever upp till sin certifieringsnivå genomförs vart 3:e år. Champagne Mathelin har i år fått sitt certifikat för HVE3 som gäller från 15 april 2017 till 14 april 2020.

Nivåer av miljöcertifiering:
  • Nivå 1: Överensstämmelse med miljökraven. Jordbrukaren gör en bedömning av anläggningen mot nivå 2-referensen eller nivå 3-indikatorerna.
  • Nivå 2: Överensstämmelse med ett referenssystem som innehåller 16 krav, som är miljöeffektiva.
  • Nivå 3: kvalificerad som "högt miljövärde", baseras på resultatindikatorer för biologisk mångfald, fytosanitär strategi, gödningsmedelhantering och bevattningshantering.
Exempel på vad nivå 3, "högt miljövärde", HVE3 innefattar:
  • Att systematiskt favorisera alternativa tekniker för användningen av kemikalier (till exempel jord eller klippning).
  • Att återvinna avfallet och biprodukterna som produceras av verksamheten, bortskaffa avloppsvätskor och behandla dem på egna anläggningar.
  • Att skydda den biologiska mångfalden. Detta görs genom att underhålla och distribuera en stor mängd agro-ekologiska infrastrukturer på plats som garanterar en hög grad av biologisk mångfald. Förekomsten av varierat växt- och djurliv säkerställer den ekologiska jämvikten i terroirer/jordmåner.
Märket HVE3 får fästas på färdiga produkter, till exempel vinflaskor, som innehåller minst 95% av råvaror från gårdar med högt miljövärde (HVE). Den här logotypen sitter på alla Champagne Mathelins champagneflaskor.

Mer info om miljöcertifieringen på engelska och franska.
Se certifieringsdokumentet på vår webb.

Läs hela inlägget »
Det är alltid kul att utmana Champagne Mathelin med nya matkombinationer.
En riktig höstsöndag tänkte vi göra något spännande, som vi aldrig hört talas om förut. Prova att äta köttfärssås och spagetti med vår ekfatslagrade champagne Champagne Mathelin L'orée des Chênes. Skulle det passa eller inte?

Den ekfatslagrade cuvéen är lite rundare i tonen och passar bra till tillagad mat med mjukare smaker och förhöjare såsom såser, smör och ost.
Sagt och gjort, vi tog den fina vildsvinsköttfärsen vi köpt från Äleby Gård i Strängnäs och stekte den med lite svamp och lök. Sedan i med lite kokt broccoli och blomkål tillsammans med krossade tomater, en sked Ajvar Relish, salt, peppar och min favoritkrydda provencalska örter, som förhöjer vilken kötträtt som helst.
På toppen tunnt skivad rödlök och rejält tilltaget med den otroligt goda schweiziska parmesanosten vi fått av våra goda vänner Peter och Birgitta.
Till det valde vi pastan Barilla Bavette n13, som blivit vår favoritpasta i höst.

Upplevelsen av kombinationen var spännande! Den örtkryddade köttfärsåsen gjorde att champagnen accentuerades med sina fruktiga, fräscha toner. Champagnen höjde smaken av maten och maten förhöjde smaken av champagne. Parmesanen lockade fram de lite söta smakerna i den ekfatslagrade champagnen. Så rikligt med parmesan och lite smör i pastan är att rekommendera om ni vill testa denna annorlunda och nya kombination.
Läs hela inlägget »