huvud nytt svart

Lyxigt hemmaevent
– Fransk afton

13 smaker: huvudrättstallrik och desserttallrik | 3 CM Bonneboxlåda 1
cirka 1 timme och 30 minuter

Ingredienser (se vår inköpslista):

Inköpslista för utskrift.
Ladda ner genom att klicka på ikonen nedan >

Gör så här – lägg upp på varje avsmakningstallrik:
•    Kub med lufttorkad bayonneskinka, melon och basilikablad
•    Snitt med regnbågslaxrom*
•    Tomatsalsa med mynta (serveras i snapsglas)*
•    Chèvreboll med nötter och honung rullade i chiafrön*
•    Gåsleversnitt med rosépeppar
•    Smörstekt kammussla
•    Kyckling- och curryröra (serveras i dessert- eller matsked)*
Gör så här – lägg upp på varje desserttallrik:
•    After Eight- & mashmallowmix med passionsfrukt* (serveras i passionsskal)
•    1 liten bit Brie de Meaux
•    2 st ananaskuber med lakritskonfekt
•    Citronstekta äpplen med kardemumma och vaniljglass* (serveras i snapsglas)
•    1 st delad kumquat (miniapelsin)
•    1 st bit mörk choklad
Duka till varje gäst:
•    3 champagneglas
•    1 st vattenglas
•    1 st tallrik
•    1 st desserttallrik (tas fram efter avsmakningsmenyn)
•    1 st meny vid tallriken (se nedan, för nedladdning)

Meny för utskrift.
(Ladda ner genom att klicka på ikonen nedan).

Kvällens 2 utmaningar

  1. Vilken champagne tycker du passar till vilka smaker/smårätter?
  2. Vilken är din favoritchampagne?

Spellista med fransk musik

Klicka på bilden för att komma till vår specialkomponerade spellista med kända franska artister och fransk musik för din Franska Afton. >

Dela i vår gästbok!

  • Christina Wetterberg • 25 januari 2017 20:50:26
    Bara älskar er web! Fantastiskt med nerladdningsbara produktblad och förslag på provningar att göra hemma. Extra bonus med nerladdningsbar meny! Tack för fantastisk champagne och tack för alla tips här! Måste definitivt testa denna provning med maten.
Provsmakningslådan innehåller 6 flaskor med tre olika sorter:
CM Tradition Brut
CM L’Orée des Chênes Brut
CM Rosé de Saignée Brut

Läs mer om doft, smak och vad respektive champagne passar till. Klicka på namnen ovan för utförlig info.

RECEPT
för 6 personer

Snitt med regnbågslaxrom
Ingredienser:
2 hg regnbågslaxrom
1 dl lättcremefraiche
1 st rödlök
6 st små knäckebröd t ex med vallmöfrön

Gör så här:
Lägg på en klick lättcremefraiche på varje knäckebröd.
Lägg därefter på några bitar skuren rödlök.
Sist men inte minst, lägg på en rågad matsked regnbågslaxrom överst.
Voilà!

Tomatsalsa med mynta
Ingredienser:
4 st tomater
2 kvistar mynta
1–2 msk olivolja
Vinagre à la pulpe de Poivron & Piment d’Espelette (alternativt Tabasco)
salt och peppar

Gör så här:
Ta fram en skål/bunke.
Häll i alla ingredienser allt eftersom.
Koka upp vatten. Lägg i tomaterna så att skalet släpper. Ta upp dem och skala tomaterna. Ta bort kärnorna. Hacka tomatköttet i små bitar.
Hacka myntabladen i små bitar.
Häll i 1–2 msk olivolja.
Smaka av med några stänk tabasco och salt och peppar. Häll i salsan i snapsglasen.
Voilà!

Chèvreboll med nötter och honung rullade i chiafrön
Ingredienser:
150 gr chèvreost/getost
30 gr sötmandel
15 gr pistagenötter
15 gr pinjenötter
6 torkade aprikoser
1 msk flytande honung
2 msk olivoja
salt och peppar
Chiafrön alternativt vallmofrön eller svarta sesamfrön

Gör så här:
Ta fram en skål/bunke.
Hacka chèvreosten i små bitar. Hacka alla nötter och torkade aprikoser. Häll allt i bunken.
Häll i flytande honung och olivolja.
Smaka av med salt och peppar. Krama ihop till en smet.
Rulla bollarna i chiafrön.
Voilà!

Gåsleversnitt med rosépeppar
Ingredienser:
1 st burk med gåslever – bloc
1 msk rosépeppar
3 eller 6 skrivor mörkt bröd

Gör så här:
Öppna gåsleverburken. Lägg gåsleverblocket åt sidan.
Rosta det mörka brödet och använd gåsleverburken för att forma runda skivor av brödet som passar perfekt till gåslevern.
Skär sex runda skivor av gåsleverblocket med en vass tunn kniv eller specialskärare för gåslever. Lägg gåslevern på de runda brödskivorna. Mortla rosépeppar och strö på gåslevern.
Voilà!

Kyckling- och curryröra med ruccola
Ingredienser:
300 gr kyckling, innerfiléer
1 dl lättcremefraiche
1 stor näve ruccola sallad
Curry
Salt och peppar

Gör så här:
Stek kycklingen i olivolja. Salta och peppra krydda eventuellt med lite chilipulver och paprikapulver.
Skär kycklingen i bitar. Häll kycklingbitarna i en skål/bunke. Skär ruccolan i centimeterstora bitar. Lägg i lättcremefraichen och ruccolan. Blanda till en röra.
Krydda med curry, salt och peppar efter smak.
Voilà!

After Eight- & mashmallowmix med passionsfrukt
Ingredienser:
6 st mintkakor After Eight
6 – 8 st stora mashmallows
3 st passionsfrukter

Gör så här:
Lägg mashmallowsen på en tallrik. Lägg minkakorna ovanpå. Sätt in tallriken i mikron ca 30 sek.
Dela passionsfrukterna på mitten och gröp ur frukkärnorna. Ta mashmallowssmeten och fyll de sex skalen. Lägg kärnorna ovanpå smeten.
Voilà!

Citronstekta äpplen med kardemumma och vaniljglass
Ingredienser:
3 äpplen
1/2 citron
1 krm kardemummakärnor
1 msk smör
1 msk strösocker
vaniljglass

Så här gör du:
Skala, dela, kärna ur och skär äpplena i klyftor.
Riv skalet av citronen och pressa ur saften. Mortla kardemummakärnorna.
Rör ihop smör och socker i en stekpanna. Smält till en ljus karamell och lägg i äpplena och kardemumman. Vänd runt försiktigt tills äpplena är helt täckta av karamell och börjar bli mjuka. Blanda ner citronsaften och -skalet.
Servera de varma äpplena med vaniljglass i snapsglas.
Voilà!

Bon appetit!